Navem - Nationale Beroepsfederatie van meubelhandelaars Consument Professioneel Login

keukens

Algemeen onderhoud
Om uw keuken zo lang mogelijk mooi en netjes te houden, moet ze natuurlijk goed worden onderhouden. Aangezien in veel hedendaagse keukens hout is verwerkt, begint het onderhoud al hierbij.
Als natuurlijk materiaal heeft hout enkele specifieke eigenschappen, zoals reacties op wisselende vochtomstandigheden (krimpen en zwellen), mogelijke kleurschakeringen, gevoeligheid voor verkleuring onder invloed van licht. De gebruikte productietechnieken en afwerkingsmaterialen, gekoppeld aan de vaardigheid en kennis van de fabrikanten, beperken deze verschijnselen echter tot een strikt minimum.

De manier waarop uw keuken moet worden onderhouden, hangt niet alleen af van de grondstof maar ook van de bekleding en/of afwerking. Het is dus belangrijk te weten met welke grondstof en afwerking u te maken heeft. Uit de talrijke mogelijkheden geven wij u hierna de meest voorkomende.


Keukenmeubelen

Gebruik nooit schurende reinigingsmiddelen en ook geen schuursponsjes. Vlakken moeten steeds in hun geheel worden behandeld en altijd netjes worden afgedroogd met een propere en zachte doek.  Let ook op voor de mogelijke druppelvorming aan de onderkant van werkbladen en deuren. Het is beter om tijdens het poetsen geen te grote druk uit te oefenen, aangezien dat glanzende of matte stukken kan veroorzaken.

Massief houten oppervlakken met een gelakte of geverniste afwerking kunnen het best worden gereinigd met een vochtige zeem en nagewreven met een linnen doek. Is een grondigere schoonmaakbeurt nodig, dan is een beetje "niet-bijtende" zeepoplossing op een vochtige doek ruimschoots voldoende om het oppervlak te reinigen. Producten op basis van meubelwas (in een spuitbus of vaste vorm) zijn af te raden.

Voor geoliede werkbladen gebruikt u de door de leverancier aanbevolen olie. Lichte beschadigingen kunnen meestal worden hersteld door plaatselijk te schuren met zeer fijn schuurpapier en de plek daarna met een aangepaste olie te behandelen.

Kunststofoppervlakken hebben geen bijzonder onderhoud nodig. Bij grote vervuiling kan wat onverdund afwasmiddel worden gebruikt. Hardnekkige vlekken kunnen eventueel met een organisch product worden verwijderd (bv. ether, verdunde thinner) maar nooit met alcohol.

Indien u voor een werkblad in corian hebt gekozen, kunt u vlekken van bv. koffie of wijn verwijderen met een zacht sponsje. Gewone schuurmiddelen en huishoudproducten zullen verder geen schade toebrengen.

Hou bij stenen oppervlakken rekening met het feit dat niet behandelde steen poreus is. Informeer dus steeds bij uw leverancier naar de gewenste specifieke behandeling.


Toestellen

Lees, vóór u het toestel gebruikt, altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing en volg de voorschriften van de fabrikant.

Dagelijks onderhoud kan gebeuren met zuiver water of voor hardnekkige vlekken met een sopje op basis van een vloeibaar reinigingsmiddel. Na een reinigingsbeurt altijd naspoelen en het oppervlak drogen tot het helemaal zuiver is. Kalkranden (bv. resten van overgekookt water) kunnen in vele gevallen met azijn of citroen worden verwijderd).

Inox oppervlakken kunnen, na het afwassen, met een speciale crème worden behandeld.

Elektrische kookplaten kan u mooi onderhouden met een aangepast product.


Elektrische ovens kunnen, naast reiniging met de hand, ook via katalyse (scheikundig proces) en pyrolyse (volledige zelfreiniging) worden schoongemaakt, afhankelijk van het oventype.

Om slechte afzuiging en kans op condensatie te vermijden, moet u de filter van de dampkap regelmatig reinigen of vervangen.

Microgolfovens houdt u met behulp van een vochtige doek schoon. Voedselrestjes verwijdert u en de scharnieren van het deurtje houdt u volledig zuiver om een perfecte sluiting van de ovendeur te garanderen.

Zie erop toe dat tussen vaatwasmachine en werkblad een beschermplaat tegen insijpelend vocht wordt geplaatst. Reinig de filter van de vaatwas na elke wasbeurt en voeg tijdig afwaszout toe. Scharnieren en dichtingen dienen steeds zuiver te zijn. Open de deur pas wanneer de droogcyclus ten einde is.

Brandveiligheid

Door de aanwezigheid van kookplaten, oven, frituurketel, kokend water, pruttelende potten en pannen is er in een keuken vaak een latent risico op brandwonden aanwezig. Ook hier is voorkomen beter dan genezen. We geven u een aantal tips om veilig en onbezorgd van uw keuken te kunnen genieten:

· Rondlopende huisdieren kunnen personen met hete voorwerpen in de hand doen struikelen.
· Draai de steel van een pan steeds naar de binnenkant van het fornuis.
· Let erop dat de eerste rij potten of pannen op uw fornuis geen stoom aflaat.
· De kleren die u draagt zijn niet altijd geschikt om te koken. Wees voorzichtig wanneer u wijde kleren draagt.
· Ververs regelmatig uw frituurvet.
· Tracht kleine kinderen buiten het bereik van hittebronnen te houden.
· Microgolfovens verwarmen verraderlijk snel en blijven ongeveer 20 seconden naverwarmen.
· Vermijd loshangende elektriciteitsdraden.
· Gebruik veiligheidsstopcontacten.
· Laat nooit lucifers of aanstekers rondslingeren.
· Maak nooit uw asbak leeg in de vuilnisbak.
· Berg onderhoudsproducten en bijtende stoffen veilig op buiten het bereik van kinderen.
· Ruikt u gas in de keuken, open dan eerst de ramen om te verluchten. Spoor het lek niet op met een vlam, maar controleer de dichtingen met een borstel en een sopje.

Loopt er dan toch nog iets fout in de keuken? Vermijd paniek in geval van brand. Hoe kalmer u blijft, hoe kleiner de schade.

Slaat de vlam in de pan, dek de vuurhaard dan af met een brandwerende deken of een vochtige doek. Loop zeker niet met een brandende frituurketel en probeer deze nooit te doven met water.

Mocht u toch een brandwond oplopen, hou deze dan onder de kraan en laat er een vijftiental minuten koud of lauw water over lopen. Gebruik geen ander middel. Bedekt de wonde meer dan 10% van het lichaam of bevindt ze zich op een functionele plaats, breng de gewonde dan voor alle zekerheid naar een erkend brandwondencentrum.

Hou het veilig en... eet smakelijk !
 
Al deze onderhouds- en gebruikstips zijn er enkel op gericht u zoveel mogelijk te helpen bij het voorkomen van beschadiging en voortijdige slijtage van uw meubelen. Zij zijn gebaseerd op de informatie die wij verzamelden bij derden in de huidige stand van de techniek.  Navem wijst elke aansprakelijkheid af voor schade die zou ontstaan bij het onderhoud van uw meubelen, al dan niet aan de hand van deze tips. Als eindverbruiker dient u zich namelijk steeds goed vooraf te informeren bij uw meubelhandelaar over de aard en de samenstelling van het materiaal van het meubel en de wijze van onderhouden.


Stel een kennis op de hoogte van deze site...

DisclaimerPrivacyverklaring
designed by Alerto
development by curiousgroup