Navem - Nationale Beroepsfederatie van meubelhandelaars Consument Professioneel Login

historiek

Navem: een terugblik

De Nationale Unie der Belgische Meubelhandelaars werd opgericht op 12 februari 1973. Het Belgisch Staatsblad van 5 april 1973 geeft op pagina 1229 een Nationale Unie der Belgische Meubelhandelaars weer in de linkerkolom, met als stichtende leden José Lenaerts uit Bilzen, René Huyghe uit Wetteren en Lucien Verhaeghe uit Ertvelde. In de Franse rechterkolom, die over de ganse lengte van de statuten letterlijk vertaald lijkt uit het Nederlands, zijn de stichtende leden niet dezelfden: José Michiels uit Brussel, Jules Mativa uit Ben-Ahin, Guy Lheureux uit Quaregnon, Albert Metens uit Binche, M. Petit uit Waterloo en Charles Robette uit Brussel.

Enkele maanden na de oprichting wordt een eerste Algemene Vergadering samengesteld, met afgevaardigden uit alle Belgische provincies. Uit deze Algemene Vergadering werd een Raad van Beheer verkozen, met Johan Thijs uit Turnhout, José Michiels uit Brussel, Guy Lheureux uit Quaregnon, José Lenaerts uit Bilzen, Jules Mativa uit Ben-Ahin, Jean-Pierre Hames uit Arlon, Daniel Bouchat uit Ciney, René Huycke uit Wetteren en Robert Mylle uit Harelbeke.

De Nationale Unie der Belgische Meubelhandelaars komt niet lang voor in de statuten. Wellicht strandde de organisatie op de tweetaligheid van de bestuursleden, waardoor vergaderingen niet efficiënt verliepen.

Op 8 november 1977 werd de Nationale Vereniging van Meubelhandelaars opgericht, afgekort Navem. In de Beheerraad zaten uitsluitend Vlamingen, opvallend was de grote hoeveelheid Limburgers in het toenmalig bestuur, dat er als volgt uitzag:  Jules Keldermans uit Herk-de-Stad, Rosa Martens uit Geluwe, K. Zegers van ER-Meubelen uit Lichtaart, Herman Bulkens uit Borgerhout, Armand Smekens uit Meerbeke, André van Hove uit Balen, Willy Van den Nest uit Brussel, René Vanderstraeten uit Merchtem, Aloïs Ruts uit Hoogstraten, José Lenaerts uit Bilzen, Alfons Martens uit Hasselt, Alfons Walbers uit Leopoldsburg, Jacques Van den Poel uit Sint-Niklaas, René Vangeneugden uit Houthalen, Lucien De Weirdt uit Sint-Martens-Latem, Robert De Wolf uit Brussel en John Caestecker uit Eeklo.

In 1979 is de voorzitter van de Nationale beheerraad José Lenaerts, de ondervoorzitters zijn Jaak Vanoverberghe en Walter Dockx, de secretaris is Willy Van den Nest en die kan een rekening openen bij het Bestuur der Postchecks of bij een bankinstelling, zo staat in de statuten van 4 oktober 1979.

Vreemd genoeg vinden we in de statuten van enkele maanden later (13/12/1979) het verslag van een Algemene Vergadering terug, die plaatsvond de dag voor de publicatie van de vorige statutenwijziging, en gewag maakt van een nieuwe voorzitter, nl. Jacques Van den Poel. José Lenaerts wordt benoemd tot ere-voorzitter.
Jacques Van den Poel blijft aan tot in 1985, geflankeerd door de ondervoorzitters Marc Verberckmoes en Denis Heylen. In 1986 wordt Jacques Van den Poel ere-voorzitter.

In zijn voorzittersfunctie wordt hij opgevolgd door de piepjonge Marc Verberckmoes. Marc Verberckmoes was nauwelijks dertig, toen hij het voorzitterschap op zich nam. Hij was daarmee de jongste voorzitter ooit. Marc Verberckmoes leidt Navem op begeesterende wijze tot in 1994. Tijdens het mandaat van Marc verberckmoes werd de Geschillencommissie meubelen opgericht, en later Meubelwaarborg, twee belangrijke verwezenlijkingen die tot op vandaag hun nut bewijzen.

Dan werd Denis Heylen voorzitter van Navem, Marc verberckmoes werd toen ondervoorzitter, net als Hans Vandendriessche die toen nieuw was bij Navem. In de Raad van beheer zitten op dat ogenblik diverse leden, die tot op vandaag de dienst uit maken bij Navem. Zetelt ook in de Raad van beheer: Mark Descheemaecker namens Lederland, tegenwoordig gedelegeerd bestuurder van de NMBS.
Denis Heylen bleef 12 jaar voorzitter tot in 2006. Heylen, die inmiddels ook voorzitter is van de Europese Federatie van meubelhandelaars "Fena", stelde zijn mandaat ter beschikking in de lente van 2006. Onder zijn voorzitterschap onthouden we enkele realisaties zoals de uitzonderingsregel die de meubelhandel toelaat om op zondag personeel te werk te stellen. Deze regel werd in het leven geroepen door toenmalig minister van Arbeid en tewerkstelling Miet Smet.

Tijdens het mandaat van Denis Heylen werd gestreefd om van Trade Mart een professioneel inkoopcentrum te maken. Dit mislukte en daarom werd Trade Mart door de meubelhandel  geboycot. Door de acties van Navem is de Trade Mart niet langer in gebruik als inkoopcentrum voor professionele meubelhandelaars. Recente realisaties van Navem zijn de
Slaapraad en Meubelpunt, twee instrumenten om promotie te maken voor de sector.

Inmiddels heeft Navem ook een website waar zowel consumenten als professionele handelaars op terecht kunnen. In de loop der jaren werd vooral het Navem-congres steeds belangrijker als belangrijk ontmoetingsmoment voor de meubelhandel.


Stel een kennis op de hoogte van deze site...

DisclaimerPrivacyverklaring
designed by Alerto
development by curiousgroup